City Mark Art Center

Звукоизолация и цялостно акустично решение на многофунционална зала City Mark Art Center в жилищна сграда в гр. София

"Кино Левски", както е известен сред повечето столичани, е киносалон, построен в края на 60- те години в основите на жилищна сграда на бул. Янко Съкъзов.

След 90-та година държавното кино е превърнато в частен салон за прожекции, частни партита и корпоративни събития. Скоро след това, започват и оплакванията на живущите в сградата, поради високите нива на шум, както от провежданите събития, така и от новомонтираните климатични инсталации обслужващи обекта. До приключване на работата на раздържавения салон, тези проблеми остават нерешени.

Настоящето на "Кино Левски"  и обитателите на сградата.

През 2012г., новият собственик и инвеститор, решава да възроди "Кино Левски", като го превърне в многофункционална зала за културни събития от разнороден характер. Намерението е помещенията да се устроят така, че да могат да се ползват за театрални постановки, музикални спектакли, концерти, изложби и корпоративни семинари.

Отчитайки досегашният негативен опит на живущите в сградата над салона, новият собственик, решава да отстрани всички конструктивни недостатъци, които са предпоставка за предаване на шум и да постигне оптимална акустична среда, както в залите, така и в жилищата на съкооператорите наоколо.

Екипът на Decibel получава покана за работа по този проект през 2014г. С цел правилно предписание и проектиране на звукоизолационни решения, са проведени множество акустични измервания, последвани от цялостно проектиране и изпълнение на шумопонижаващи системи по необходимите конструктивни и вентилационни елементи. 

Освен част "звукоизолация",  проекта City Mark Art Center, включва и част акустично третиране, в която водещ проектант е инж. И. Христев, завършил инженерна акустика в Дания.

Резултати от изпълнението на звукоизолационните и акустични предписания.

След изпълнение на всички проектирани и предписани мерки, бяха проведени измервания на звуково налягане в работен режим. При звуково натоварване от 90 dBA в залите, в жилищните помещения, непосредствено над тях, бяха измерени нива между 28 dBA - 29 dBA. С тези нива се постигат заложените проектни стойности и се зачитат минималните нива на звукоизолация, цитирани в наредба № 4 от 2006г. , за ограничаване на вредния шум.

Най- съществените резултати, постигнати чрез правилното шумоизолиране са отчетени от живущите в сградата, които след изпълнение на мерките не само, че не са засегнати от шума, но и постигат отношения на добросъседство с новия собственик на " Кино Левски".

Разгледайте интериора в галерията по-долу и посетете City Mark Art Center, за да чуете на живо как "звучи" една перфектна акустична среда.

Галерия

Свързани продукти

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването и анализиране на трафика. Повече за "бисквитките" можете да разберете ТУК.