Шумоизолация на луксозни апартаменти, София 2021.

Шумовото замърсяване се превръща във все по-голям проблем и оказва засилено въздействие върху здравето и съня на обитателите на големите градове. В столицата ни, измервателни пунктове за последната година са отчели, че над 60% градските зони се намират в шумова среда достигаща осреднени дневни индекси от 58 dBA и 77 dBA.

Нивото на шум около 50-60 dBA, влияе негативно на нервната система и смущават труда и почивката.

През 2020г. предприемач и собственик на R&R apartments решава, че ще реновира стара сграда от 1980г. на ул. Чаталджа в центъра на столицата и че ще създаде висок клас сервизирани апартаменти под наем. Идеята му е, че освен предлаганите бутикови услуги, ще предложи и висок клас акустичен комфорт и конфиденциалност на клиентите си. Услуга, която се предлага рядко, дори в изискани хотели, но се търси все по- често от хората, които ценят качеството на съня си и не желаят да смущават или да бъдат смущавани от околните обитатели.

Заданието на собственика беше да постигнем максимално ниво на шумоизолация между апартаментите. В случая максимална шумоизолация означаваше, че каквото и да се случва в един апартамент, то не трябваше да бъде чуто от някой от съседните. Музика, говор, разговори на висок глас в малките часове на деня, трябваше да са възможни за едни клиенти на R&R apartments, но не за сметка на комфорта на останалите клиенти.

Освен звукоизолацията между апартаментите, възложителя, държеше и на акустичния комфорт в помещенията. Поиска елиминиране на кънтенето и максимално усещане за уединеност и уют.

Работата ни по проекта включваше подбор на най-подходящите звукоизолационни материали и инсталация. След завършване на строителните и довършителни работи, завършихме проекта с инсталация на акустични текстилни панели  за стена с висок индекс на звукопоглъщане. Инсталирани на правилните места на стените зад леглата и на стените зад телевизорите, акустичните панели допълниха ефекта на инсталираната в стените звукоизолация.

Момента на истината настъпва при провеждане на контролните измервания за постигнат резултат. За целта пресъздадохме реална битова ситуация. Увеличихме нивото на телевизора в един от апартаментите до максимум и измерихме ниво от 80 dBA. Отидохме в съседния апартамент, за да отчетем нивото на преминаващия звук. Измерихме ниво на шум от 25 dBA (10 dBA под нормата за спокоен сън). Опитахме се да чуем с ушите си шума от телевизора в съседното помещение, но не успяхме. Резултата от комбинацията между звукоизолация и акустични панели надмина очакванията на клиента ни, а ние записахме в портфолиото си още един перфектно изпълнен проект.

Пожелаваме на собственика на R&R apartments запълнени апартаменти и доволни клиенти. Повече информация за настанявания в бутиковата сграда на R&R apartments, можете да намерите ТУК .

Галерия

Свързани продукти

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването и анализиране на трафика. Повече за "бисквитките" можете да разберете ТУК.