ПИШЕТЕ НИ

ПИШЕТЕ НИ

Ще се радваме да се свържем с Вас! Изпратете ни съобщение и един от нашите представители ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

(Моля, попълнете полетата отбелязани със *.)

Как предпочитате да се свържем с Вас?


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  1. Начало
  2. »
  3. Проекти
  4. »
  5. Индустриални и търговски обекти
  6. »
  7. Grundfos – индустриално обезшумяване

Grundfos – индустриално обезшумяване

Grundfos – индустриално обезшумяване
Grundfos – индустриално обезшумяване
Grundfos – индустриално обезшумяване
Grundfos – индустриално обезшумяване

Високите нива на шум водят до намаляване на концентрацията на работния персонал и понижаване на тяхната продуктивност

Grundfos е датска фирма, предоставяща широк набор от оборудване и решения, предназначени специално за приложение в сектор водоснабдяване, отпадъчни води и индустрия. 
В цех на фирмата, намиращ се на територията на република Сърбия, предназначен за производство на метални части за водомери са измерени нива на шум над 82 dB/A. Въпреки, че звуковото ниво е под максималните стойности от 85 dB/A, ръководството на завода е забелязало, че работещите около машините оператори допускат повече повтарящи се  грешки и съответно повече брак в производството. След продължително изследване се достига до извода, че при тези високи нива на шум операторите се концентрират по-трудно и съответно допускат повече грешки.

Търсене на решение на проблема

Взето е решение да бъдат изпълнени шумопонижаващи мерки около двете машини. Ръководството на завода кани водеща немска фирма в областта на индустриалните звукопонижаващи решения. Те съответно предлагат класическо решение – около машините да бъдат изградени прегради с отварящи се врати. Недостатъкът на това решение е, че затруднява работата около машината и операторите отново остават в зони с високо звуково налягане.
Ръководството на завода се отказва от това решение и този път се обръща за съдействие към специалисти по акустика от Словения. Те също не успяват да предложат удовлетворително решение и ръководството е на път да се откаже от идеята за намаляване на шума.
Като последен отчаян опит за намиране на решение е потърсено съдействие от Факултета по електроника в гр. Ниш, Сърбия, който работи съвместно по различни проекти с DECIBEL, България.
След проведени измервания и локализиране на основните зони на шум, инженерите на Децибел предлагат ефективно решение за намаляване с 8 dB на шума и то на цена 4 пъти по-ниска от предвидения бюджет.
Проведени са редица калкулации и симулации, за да бъде предвиден с точност крайният резултат
Изпълнени са прецизни звукоизолационни елементи директно върху машината, които не затрудняват работният процес, осигуряват видимост към процесите в машините и покриват изискванията за пожарна безопасност.

Положителни резултати от изпълнението на проекта

След изпълнение на всички звукоизолационни мерки са проведени измервания за отчитане на резултатите. Отчетено е средно звукопонижаване от 7.6 dB след третиране на машините.
След приключване на работите по звукоизолация е проведен двумесечен мониторинг върху работата на операторите и е отчетено намаляване на брака средно с 38 %. Също така е отчетено и намалено ползване на болнични от работниците.

DECIBEL LTD. - Децибел ООД /офис и шоурум/
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването и анализиране на трафика. Повече за "бисквитките" можете да разберете ТУК.