1 Август 2016

Вреди ли шумът на бизнеса?

Шумът на работното място е проблем, който засяга милиони хора по света. Той обаче е често пренебрегван, тъй като води до индиректни и трудни за проследяване негативни ефекти. Високият и стряскащ шум в природата от хилядолетия служи на човека като сигнал за приближаваща опасност - ревът на дивото животно или гръмотевица преди буря. Днес повечето хората живеят в градска среда, където постоянно са заобиколени от високи и стряскащи шумове. С времето сме се научили да не обръщаме внимание на шумa от автомобили, самолети или битови уреди. Всички те предизвикват постоянно отделяне на хормона кортизол - хормона на стреса. Този хормон служи на организма да го предпази, давайки знак и алармирайки „пази се“. Всяко позвъняване на телефон, всеки по-висок говор около нас или машина, която трака и шуми, повишава нивото на кортизол в организма ни и ни става все по-трудно да се концентрираме, ставаме раздразнителни, умората става хронична, защото несъзнателно постоянно сме в „бойна готовност“.

Според проучвания, направени от World Health Organization, при хора, които ра-ботят на шумни места като open plan офиси, кол-центрове, индустриални предприятия, където нивото на шум е над 60 dB, се наблюдава с до 66% нама-лена продуктивност.

Спепента на раздразнение и депресии се увеличава с до 70%. В проведени експерименти се установява, че служители, работещи в шумна среда, използват много повече отпуски за болнични, отколкото същите, поставени в акустично контролирана среда. Според 15-годишно изследване, проведено между 1994 и 2009 година във Ванкувър, хора, работещи в шумна среда, губят лоялността към работодателя си 4 пъти по-бързо, без да могат да изкажат директна причина за това.

Според изследване, проведено в Швеция през 2014 г., бизнесът в страната е загубил над 3 млрд. евро във вид на повтарящи се грешки на служители, изплатени болнични, честа смяна на персонала, свързана с разходи по обучения и преквалификация на служителите и загуби от пропуснати ползи.

*Статията е публикувана на 20.08.2016  в брой номер 33 в седмичния брой на Капитал Light.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването и анализиране на трафика. Повече за "бисквитките" можете да разберете ТУК.